Aşırı sıcaklar yaşlıları daha çok etkiler. Aşırı sıcaklarda ince giyinmeye, bol su içmeye özen gösterilmeli...
Yaş alma ile birlikte pek çok bireyde kronik hastalıklar yaygınlaşır. Kullanılan ilaçların yan etkileri ve vücut ısısını düzenleme kabiliyetinin düşmesi nedeniyle ancak yaz günlerinde yaşlı bireyler daha çok sorun yaşar.
Sıcak hava dalgalarının yoğun olduğu günlerde aşırı sıcaklardan korunmak için yaşlılar ve yaşlı bakımını üstlenen yakınları şu hususlara dikkat etmelidir:
Yaz aylarındaki aşırı sıcaklardan küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılar çok etkilenir. Onların genel vücut sağlığını koruyabilmek için bazı noktalarda hassas davranılmalıdır.
Yaşlıda susuzluk hissi oluşmasa dahi yaşlı, günde 8-10 bardak su tüketmelidir.
İdrar söktürme özelliği olan bitki çayları çay kahve gibi ürünler tüketilmemelidir. Bunların yerine şekersiz komposto, ayran tüketilebilir.
Güneş ışınlarının en yoğun hissedildiği 11.00 - 16.00 saatleri arasında yaşlı dışarı çıkmamalıdır.
Ev doğrudan güneş alıyorsa gündüz saatlerinde güneşlikler, stor perdeler kapalı tutulmalıdır.
Genel vücut sağlığını koruyabilmek için iyi havalandırılmış ortamlarda bulunmak gerekir.
Klima kullanılıyor ise klima ısısı 24-26° arasında tutulmalıdır.
Mevsimine uygun şekilde giyinmek hastalanmadan mevsimi atlatmayı destekler.
Yaşlılar keten, pamuk gibi nefes alabilen ve ince dokuda kıyafetler ile sıcak yaz günlerini geçirmelidir. Dışarı çıkış saatlerine özen göstermeli ve çıkarken şapka güneş gözlüğü kullanmalıdır.
Rahat giyilen nefes alabilen yapıda ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabıların denge sağlamada ve ayağın kaymasında olumsuz etkisi olmaması için ayağı tam kavramasına özen gösterilmelidir.
Aşırı yağlı, aşırı baharatlı yiyecekleri sıcak günlerde tüketmek vücut sağlığını kötü etkiler. Bol sebze, meyve, yoğurt ve salatalar ile öğünler hafif tutulmalıdır.
Yüksek tansiyon sorunu olmayan yaşlılar gün içerisinde çok terliyorsa doktor izniyle tuzlu ayran, maden suyu gibi ürünler tüketebilir.
Her gün her bireyin düzenli egzersiz yapması sağlıklı bir ömür sürmesine destek olur. Yaşların da vücut yapılarının el verdiği ölçüde sabah serinliğinde ya da akşamları egzersiz yapmasına özen gösterilmelidir. Günün sıcak saatlerinde açık havada egzersiz yapılmamalıdır.
Bazı ilaçların yan etkisi sıcağa karşı hassasiyeti arttırabilir. Böyle bir yan etki yaşayan yaşlı için doktora danışılarak ilaçlar değiştirilebilir ya da dozu azaltılabilir.
İlerleyen yaşlarda aile sevgisi, sosyal destek alma yaşam kalitesini ciddi şekilde artırır. Yaşlı bakımlarının düzenli olarak takip edilmesi önemlidir. Acil durumlarda yaşlının çabucak yakınlarını haberdar edebilmesi önemlidir. Yaşlı yakınlarının, ona destek olan görevlilerin telefon numaraları cep telefonuna kolay ulaşılabilir bir şekilde kaydedilmelidir.
30 + faktör güneş kremi kullanımı, şapka, güneş gözlüğü, açık renk giysi tercihleri ile güneşten korunulmalıdır. UV ışınları yaşlının cildine daha büyük hasar verir.
Aşırı sıcaklar yaşlılar için ölüm riski taşır. Bu nedenle alınacak basit önlemlerle yaşlı sağlığı korunabilir.