İleri yaşta epilepsi hastalığının görülmesi yaşlı yakınlarını telaşa düşürmektedir. Yaşlı yakınlarının, yaşlılık nedeniyle pek çok konuda hassasiyetli bakım ve takip gerektiren sevdikleri için daha fazla endişeye kapılmalarına neden olmaktadır.
Epilepsi hastalığı halk adındaki adıyla sara hastalığı 1 yaş öncesinde sık görülen bir rahatsızlıktır ancak hastalık ilk 20 yaşta ve 60 yaşından sonra da sıklıkla görülmektedir.
Epilepsi hastalığı genellikle 60 yaşından sonra görülmektedir. İleri yaşlarda epilepsiye neden olan durumlar genellikle kafa travması, beyin tümörleridir.
Epileptik status tıbbi olarak acil nöbet esnasında acil durum gerektirir. Birey uzun süre kasılma yaşarsa nefes alamayabilir. Beyne oksijen gitmediği için beyin hasarı oluşabilir.
Epilepsi nöbeti sırasında birey uzun süre kasıldığı için nefes alamazsa beyne oksijen gitmeyebilir. Bu da beyin hasarına neden olabilir. Nöbet esnasında acil müdahalede bulunulduğu zaman hastaya antiepileptikler uygulanır. Yalnız acil servislerde uygulanan bu ilaçlar bireyin sara nöbeti sebebiyle beyin hasarı yaşamasını önler.
İleri yaşta epilepsi, Alzheimer, demans, stroke gibi sık görülen hastalıklardandı. Yaşlılarda görülen epilepsi nöbetleri monoterapiye genellikle olumlu yanıt verir.
İleri yaşta epilepsi sorunu yaşayan bireylerde kullanılacak sara ilaçları daha az yan etkiye ve daha az etkileşime sahip ilaçlardır. İleri yaşlarda bireylerin çeşitli kronik rahatsızlıklar nedeniyle düzenli kullandıkları ilaçlar olabilir. Epilepsi ilaçlarının bu ilaçlarla etkileşime girmemesi için daha az yan etkileri ilaçlar tercih edilir.
Hiçbir hasta için ölüm tarihi belirlemek mümkün olmadığı gibi epilepsi hastası birey içinde bunu belirlemek mümkün değildir. Bu konuda söylenebilecek tek şey hastalık zamanında fark edilmediğinde bireyin ömründe 10-15 yıl kısalmaya neden olabilir. Aynı zamanda hastalığın fark edilmesinin ardından bireyin ilaçlarını doğru dozda, periyotta kullanması ve epilepsi nöbetlerinin kontrol altına alınması çok önemlidir. Kontrol altına alınamayan epilepsi nöbetleri olan hastalar için dirençli epilepsi hastası ifadesi kullanılır.
Yetişkinlerde epilepsi nöbeti sırasında yaşanan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Epilepsi nöbeti uzun sürerse hasta oksijensiz kalabilir. Bu beyin hasarına neden olabilir. Aynı zamanda solunum durmasına sebep olacak şekilde şiddetli epilepsi nöbetleri ölüm riski taşır.
Küçük yaşlarda fark edilen sara hastalığı için mutlaka doktora başvurulmalı, gerekli tetkiklerle teşhis konulmalı, en az 2-4 yıl süresince devam edilecek olan ilaç tedavisi yapılmalıdır.
Sudep adı verilen ani epilepsi nöbeti yaşayan bireylerde kalp durması, solunum güçlüğü sorunları yaşanabilir. Bu beyin hasarına neden olabileceği gibi ölüm riski de taşır.